22 mai, 2008

E-uri şi alimentele care ne ucid

Cei mai inversunati inamici ai E-urilor – aditivii alimentari – spun ca acestea sunt a treia cauza a mortalitatii pe plan mondial, dupa consumul de droguri sau medicamente si accidentele de circulatie. Se crede ca efectele nocive ale E-urilor se concretizeaza in tumori maligne si benigne si distrugerea lenta a organismului uman. Acesti aditivi sunt substante chimice adaugate intr-o vasta gama de produse alimentare, cu scopul de a le imbunatati aspectul si/sau gustul, sau pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Pe ambalaj nu este trecuta denumirea completa a aditivului, de aceea este folosita o forma standardizata, alcatuita din litera E (notati dupa provenienta – Uniunea Europeana), urmata de trei cifre (1xx pentru coloranti, 2xx pentru conservanti, 3xx pentru antioxidanti etc). O definitie mai larga a aditivului alimentar este data de Codex Alimentarius (o culegere de standarde internationale aplicate alimentelor): aditivul alimentar reprezinta orice substanta care nu este consumata ca aliment in sine si nu este folosita ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritiva si care se adauga intentionat, cu un scop tehnologic (inclusiv modificari organoleptice – gust, miros, culoare) in timpul producerii, procesarii, prepararii, tratarii, impachetarii, ambalarii, transportului si stocarii unui aliment, devenind un component sau afectand intr-un fel caracteristicile alimentelor la care se adauga. Acest termen nu include substantele contaminante sau cele adaugate pentru a imbunatati sau mentine calitatile nutritive, si nici clorura de sodiu. Compromisul alimentar La capitolul conservare, gospodinele nu s-ar descurca fara sare, otet sau aspirina. Toamna de toamna, acestea sunt ingrediente de baza pentru borcanele cu muraturi, zacusca si cate si mai cate. Fierte, deshidratate, afumate sau marinate, alimentele se mentin o perioada mai indelungata, in mod natural. Tehnologia a adus in prim plan refrigerarea, congelarea, ambalarea in vid sau mediu de presiune joasa. Pe langa aceste metode fizice, s-a dezvoltat si conservarea chimica, care omoara sau inhiba dezvoltarea bacteriilor, fungilor, insectelor sau a altor microorganisme. In plus, blocheaza reactiile chimice induse de oxigen sau metale care ar interveni in proprietatile alimentului. Prezenta aditivilor in alimente este necesara in cadrul productiei industriale: pana la consumator, este esentiala pastrarea proprietatilor nutritive si organoleptice, ceea ce nu ar fi posibil intr-o perioada limitata de timp. Aditivii pot fi naturali – de origine minerala, vegetala sau extrasi din tesut animal – sintetici – o replica industriala a moleculelor naturale -, sau artificiali. In timp ce aditivii naturali nu au efecte nocive asupra organismului, cei sintetici contin solventi toxici care nu pot fi eliminati din produsul final, iar cei artificiali nu au nimic de a face cu natura si cu care metabolismul nostru are de luptat. In consumarea acestora trebuie sa se tina cont de Cantitatea Zilnica Acceptabila = cantitatea de aditiv alimentar, raportata la kg. de greutate corporala, care poate fi consumata zilnic pe perioada intregii vieti, fara un risc semnificativ pentru sanatate.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

nu te costa nimic sa adaugi un comentariu

News bog