22 iunie, 2008

TOP 10 - CELE MAI SCUMPE TABLOURI DIN LUME

Arta nu costa putin. Pasionatii sunt dispusi sa plateasca multe milioane de dolari pentru o piesa de valoare. Cat costa mai exact cele mai valoroase tablouri din lume si care sunt acestea?
10. Rideau, Cruchon et Compotier (Paul Cézanne) Pictat intre anii 1893-1894, tabloul lui Cézanne a uimit prin culoare si expresivitate. Pictura a fost vanduta in schimbul sumei de 60.5 milioane $ la Sotheby, New York, in mai 1999. Cumparatorul a fost "The Whitneys", una dintre cele mai instarite familii americane. Mai tarziu insa, tabloul a fost vandut din nou, cu pret "promotional".
9. l'Artiste sans Barbe (Vincent van Gogh) Portretul "artistului fara barba" este de fapt unul dintre numeroasele autoportrete ale pictorului olandez, pe care le-a creat in Saint-Rémy-de-Provence, Franta, in sptembrie 1889. Pictura in ulei a fost realizata imediat dupa ce Van Gogh isi indepartase parul facial, ceea ce face aceasta opera deosebita de celelalte, care il reprezinta pe artist cu barba. Cand a fost vandut contra sumei de 65 de milioane $ la Christie's, in New York, tabloul a devenit unul dintre cele mai valoroase din lume.
8. Les Noces de Pierrette (Pablo Picasso) Tabloul a fost pictat in Perioada Albastra, timp in care artistul spaniol a suferit din cauza saraciei, confruntandu-se totodata cu depresia cauzata de sinuciderea bunului sau prieten, Carlos Casagemas, in 1901. Aceasta piesa a fost vanduta in 1989, in Franta, unui om de afaceri asiatic foarte bogat, la pretul de 51.7 milioane $.
7. Massacre of the Innocents (Peter Paul Rubens) A fost pictat in anul 1611 si reprezinta cea mai veche pictura aflata in acest top. Pretul de vanzare a fost de 78 de milioane $.
6. Irises (Vincent van Gogh) De data aceasta cu un tablou pictat in ultimul an inainte de moartea sa, Van Gogh se afla din nou in top. Aceasta pictura a fost vanduta contra sumei de 78,4 milioane de dolari muzeului Getty din Los Angeles.
5. Dora Maar au Chat (Pablo Picasso) Acest tablou o reprezinta pe iubita artistului, Dora Maar. A fost cumparat in anul 2006 la New York de o persoana necunscuta care a participat la o licitate, unde a lasat 95,2 milioane de dolari in schimbul tabloului. Suma de start a licitatiei a fost de 50 de milioane.
4. Garçon ŕ la Pipe (Pablo Picasso) Tabloul a fos pictat de Picasso la varsta de 24 de ani, inainte de perioada sa cubista, cea mai importanta pentru artist. De aceea, pretul operei a fost surprinzator de scazut, tabloul nefiind considerat dintre cele mai scumpe semnate de Picasso. A fost totusi achizitionat in schimbul sumei de 106 milioane de dolari.
3. Bal au Moulin de la Galette (Pierre-Auguste Renoir) Portretul Doctorului Gachet nu a fost singura piesa foarte valoroasa cumparata de omul de afaceri japonez. Ryoei Saito a cumparat si tabloul lui Pierre-Auguste Renoir, Bal au Moulin de la Galette, pentru care a scos din buzunar 110 milioane de dolari. Tabloul a fost pictat in anul 1876 si exista doua versiuni, de dimensiuni diferite. Cea mare este detinuta de muzeul d’Orsey din Paris.
2. Doctorul Gachet (Vincent van Gogh) Tabloul a fot pictat in anul 1890 de renumitul pictor impresionist Van Gogh. O suta de ani mai tarziu opera a fost cumparata de omul de afaceri japonez Ryoei Saito, in schimbul sumei de 82,5 milioane $. Van Gogh a pictat doua versiuni ale acestui tablou, cu foarte mici diferente de culoare, cel de-al II-lea exemplar aflandu-se la Musee d’Orsay in Paris. Omul de afaceri a socat lumea intreaga cand a declarat ca isi doreste ca tabloul sa fie incinerat odata cu el atunci cand va muri. Mai tarziu a revenit asupra acestei declaratii spunand ca a folosit doar o figura de stil. Saito a murit in anul 1996, iar tabloul este inca intact.

4 comentarii:

 • -X- says:
  18 august 2008, 13:15

  Nu cred ca suma de la licitatii poate reprezenta un criteriu 'solid' in aprecierea valorii unui pictor ... in fond si la urma urmei totul tine de moda, publicitate ... iar uneori si de misterul sau vilva care se creeaza in legatura cu biografia artistului :)

 • Anonim says:
  27 ianuarie 2010, 19:33

  daca as face o copie pe panza , cu vopsele in ulei , etc .. cat as lua pe ea ? nu ca as da-o ..:)

 • RADU VASILE CHIALDA says:
  27 ianuarie 2010, 19:50

  nu stiu daca e legal sa o vinzi
  dar se poate face ceva peste mana
  cam 100.000 usd

 • Cristi Pocovnicu says:
  13 februarie 2013, 00:45

  ultima postare e in 2010, dar daca tot am ajuns aici :)

  Radu, exagerezi cu suma aia, la ~200$ poti luam cam orice.
  http://www.chinaoilpaintinggallery.com/

Trimiteți un comentariu

nu te costa nimic sa adaugi un comentariu

News bog