02 iulie, 2008

Cetăţeanul european - o ficţiune?

de Ana-Maria Vieru
UE nu a reuşit să ofere propriilor cetăţeni drepturi transfrontaliere semnificative, alimentând dezamăgirea publică faţă de blocul european Recunoaşterea diplomelor şi calificărilor, îngrijirea medicală în alt stat sau dubla cetăţenie sunt drepturi pe care UE le oferă, teoretic, cetăţenilor săi. Practic, aplicarea lor este un coşmar birocratic.
Mobilitatea forţei de muncă a crescut în UE, însă cetăţenii obişnuiţi trebuie să facă faţă unor obstacole uneori insurmontabile în problemele vieţii de zi, cum ar fi dubla cetăţenie, căsătoriile între cetăţeni provenind din ţări diferite, sau recunoaşterea reciprocă a diplomelor şi calificărilor. Concluzia aparţine unui studiu recent, condus de europarlamentarul francez Alain Lamassoure, fost ministru de centru-dreapta şi actualmente consilier neoficial al lui Sarkozy privind problemele europene. Înregistrarea unei maşini cumpărată într-un alt stat membru poate fi un coşmar birocratic. De asemenea, a te angaja într-o funcţie publică într-o altă ţară este aproape imposibil deoarece statele continuă să prefere propriii cetăţeni în astfel de funcţii. În teorie, UE a stabilit de mult principiul recunoaşterii reciproce a diplomelor, dar acest lucru rămâne de competenţa universităţilor care decid pentru fiecare caz în parte, procesul fiind adesea birocratic şi de durată. În principiu, legile UE asigură recunoaşterea calificărilor profesionale, dar în realitate această măsură se aplică numai câtorva profesii. La fel se întâmplă şi cu recunoaşterea calificărilor profesionale, care se face în fiecare caz în parte de către autorităţile locale, ceea ce implică procese administrative de durată.
Puţine căsătorii bi-naţionale
Legile privind căsătoria, uniunea civilă, divorţul şi moştenirile sunt foarte diferite de la un stat la altul, cauzând probleme pentru milioane de cetăţeni ai UE care se stabilesc într-un alt stat decât cel din care provin. De exemplu, un cetăţean britanic poate să-şi lase moştenire averea cui doreşte, prin testament, dar dacă o parte a acestei averi este în Franţa, ea trebuie împărţită în mod egal între copii, potrivit legii franceze, în ciuda testamentului. Aceste probleme se reflectă şi în numărul mic de căsătorii între persoane de naţionalităţi diferite. Raportul subliniază că "portabilitatea" drepturilor sociale, care a stimulat cetăţenii UE să lucreze peste hotare, este uneori destul de greu de pus în practică. Chiar şi principiile asupra cărora s-a căzut de acord, cum ar fi "portabilitatea" pensiilor şi drepturile la îngrijire medicală sunt adesea greu de pus în practică, scrie Lamassoure.
Umbrela UE oferă protecţie mai mult teoretic decât ...
Paşaport UE şi "al 28-lea regim"
Lamassoure a propus crearea unui carnet de cetăţean european, similar carnetului de asigurare de sănătate european, înfiinţat recent. Acesta ar fi un fel de "paşaport" care să înlocuiască actualele permise de rezidenţă, permisele de muncă şi cele de asigurări sociale. Cum armonizarea celor 27 de sisteme legislative ar fi extrem de dificilă, Lamassoure este de părere că UE trebuie să creeze un sistem legal european paralel, numit "al 28-lea regim", pentru care cetăţenii pot opta în detrimentul sistemului legislativ naţional. O altă propunere este crearea unui website de informare privind drepturile cetăţenilor.
Integrare economică, dar nu şi socială
În timp ce economia UE a beneficiat de mobilitatea forţei de muncă, problemele administrative şi legale care ţin de viaţa de zi cu zi a europenilor au rămas nerezolvate, arată studiul lui Lamassoure. „La 50 de ani de la fondarea UE, în 1958, prin Tratatul de la Roma, există un dezechilibru îngrijorător. Integrarea economică a avansat până acolo încât valutele europene s-au unit într-una singură, în timp ce unirea cetăţenilor nu s-a realizat încă", afirmă Lamassoure.
Legi diferite
Tratatul de la Maastricht din 1992 a creat principiul cetăţeniei europene, care dă cetăţenilor UE care locuiesc în alt stat membru decât cel din care provin dreptul de a vota în alegerile locale şi europarlamentare. Dar aplicarea drepturilor este limitată de legile fiecărui stat în parte. Lamassoure speră că Franţa, care a preluat ieri preşedinţia rotativă a UE, va lansa o iniţiativă pentru a îmbunătăţi aplicarea acestor drepturi, mai ales în lumina votului negativ al irlandezilor privind tratatul de reformă, care a subliniat prăpastia dintre Europa şi cetăţenii săi. El a recomandat desemnarea unor oficiali în administraţiile europene, naţionale şi locale care să răspundă de implementarea legilor UE în domeniul civil şi măsuri precum creşterea semnificativă a schimburilor de studenţi prin programul Erasmus, care, în prezent, include numai 3% din tineri.
Nicolas Sarkozy oferă o Europă „protectoare"
Preşedintele Nicolas Sarkozy a promis că îi va „proteja" pe europeni în timpul mandatului său la conducerea UE, care a început ieri. "Trebuie să ne gândim cum să facem Europa relevantă pentru cetăţeni, în viaţa de zi cu zi. Nu trebuie să ne fie teamă de cuvântul «protecţie»", a spus el, adăugând că oamenii vor să fie apăraţi de riscurile globalizării. El promis că va insista pentru reducerea taxelor la diferite produse, începând de la petrol până la mărfuri ecologice. „Lucrurile nu merg bine deloc, Europa îi face pe oameni să se teamă. Mai rău, descopăr că oamenii încep să se întrebe dacă, până la urmă, nivelul naţional nu este mai bine echipat pentru a-i proteja decât nivelul european. Dar nu este aşa", a declarat el.
Soluţii la problema petrolului
Sarkozy a făcut lobby, dar fără succes, la un summit recent al UE pentru a limita TVA-ul la produsele petroliere în vederea atenuării impactului creşterii preţului petrolului, creştere care a generat proteste pe tot continentul. Preşedintele francez şi Comisia Europeană vor prezenta, la viitorul summit, din octombrie, un raport privind opţiunile rămase pentru a rezolva această problemă. Sarkozy spune că va insista pentru reducerea TVA-ului la 5,5% pentru construcţia de locuinţe cu un consum redus de energie. Lucrurile nu merg bine deloc, Europa îi face pe oameni să se teamă Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei
Pacienţii ar putea, pe viitor, să primească ... Tratament medical fără frontiere
Europenii au şansa ca, pe viitor, să poată solicita şi primi tratament medical oriunde în UE, în baza asigurării pe care o plătesc într-unul din statele membre. Această măsură este prevăzută într-un proiect de reglementare ce va fi prezentat astăzi de Comisia Europeană, ca parte a unei „agende sociale" mai largi. Potrivit AFP, proiectul de asistenţă medicală transfrontalieră prevede că pacientul trebuie să plătească pentru tratamentul în altă ţară, însă costul îi va fi decontat, ulterior, de la bugetul asigurărilor de sănătate din ţara sa. Date fiind preţurile diferite ale serviciilor medicale, costul va fi decontat numai până la nivelul preţului serviciului medical respectiv în ţara unde este asigurat pacientul. Măsura ar da pacienţilor posibilitatea de a urma în ţara lor tratamente prescrise în străinătate.
Critici vehemente
Proiectul, realizat de fostul comisar pentru sănătate Markos Kyprianou, ar fi trebuit prezentat încă din ianuarie, dar a fost amânat din cauza criticilor din partea comisarilor, a unor europarlamentari şi a unora dintre ţările membre, precum Danemarca, Olanda şi Finlanda. Aceste state se tem că vor pierde controlul asupra propriilor bugete de sănătate, deoarece nu vor putea aprecia în avans numărul de pacienţi. Proiectul mai include crearea de reţele europene de centre medicale specializate, care s-ar asocia pe baze voluntare pentru a oferi îngrijire de calitate, la costuri eficiente.
Ai sa fim seriosi de red in data de 2008-07-02 10:28:43 Ce realitate? unde e realitatea? nu prea ne iubesc strainii, asta e clar! O MARE PACALEALA de 8 in data de 2008-07-02 10:19:05 Ce cetatenie europeana, domne, eu sunt cetatean roman si asta vreau ra raman, roman , nu am nici o legatura cu strainii,sa aiba ei intre ei !!!!!!!!!!!totul este praf in ochi! credeti ca mor strainii dupa noi, nu mai pot de dragul nostru? FALS!EI AVEAU NEVOIE DE PIATA DE DESFACERE PENTRU REBUTURI SI DESEURI SI O FORTA DE MUNCA IEFTINA PENTRU EXPLOATARE, ASTA E REALITATEA ,TOVARASI!!!!!!!!!!!!!! Cetatenia europeana este o realitate ! de DCS in data de 2008-07-02 10:00:33 Dar oare ce procent din populatia EU stie asta ? Desigur ar fii bine sa se fie peste tot la fel , acelasi preturi aceleasi salarii, dar ar semana prea mult cu imperiul Sovietic si desigur ca ar avea acelasi sfirsit ! Cred ca lucrurile merg foarte bine, si ca evolutii sint in toate domeniile ! In unele domenii mai repede in altele pentru moment mai incet ! Dar in toate se merge bine si sigur ! EU a adus doar prosperitate tarilor membre ! Sii desigur multe si multe alte lucruri bune , ca democratia , libertatea , stilul de viata si de gindire ! De aceea trebuie continuat in adaptarea legislatiei fara incetare ! Viata evolueaza si cine evolueaza cu ea este cel mai cistigator ! O buna afcere Europa asta , o buna afacere in care toata lumea cistiga ! Pe toate planurile ! Remember Iugoslavia... de Gelu in data de 2008-07-02 09:48:53 Europa nu a facut mai nimic pentru a mentine unita aceasta tara si a evita varsarea de sange. Un spatiu locuit de popoare ce vorbeau limbi aproape identice, cu o istorie comuna. Daca lucrurile ar fi decurs altfel, astazi Europa ar fi fost mai puternica. UE nu e capabila sa iasa de sub tutela SUA si sa apere interesele unor alte tari europene (vezi cazul Kosovo). Europa plateste pretul dezbinarii. Ca orice lucru construit fara Dumnezeu, va intra in paragina, mai devreme sau mai tarziu, asemenea turnului lui Babel. Limba comuna de Psiho in data de 2008-07-02 09:20:15 Creata "artificial" - cum e esperanto - sau aleasa dintre cele existente, care sa fie eventual modificata e o conditie strict necesara, cu caracter fundamental, pentru realizarea unei comuniuni europene puternice. Limba europeana nou si rapid aparuta ar urma sa inlocuiasca multitudinea de limbi din UE (analogic cu introducerea monedei euro), care multitudine afecteaza comunicarea umana. castiga firmele dar si tarile mici de ion mazare II in data de 2008-07-02 08:25:36 Cetateanul tara banana are numai de castigat dar trebuie mai intai sa puna osu' mentalitatea este cea mai mare problema de xyz in data de 2008-07-02 08:01:44 UE creeaza in primul rand facilitati marilor companii, cei care se relocheaza in tari cu mana de lucru mai ieftina. Atunci cand stii ca trebuie sa produci marfa de calitate si iei un salariu bun este normal sa fii frustrat ca fabrica se muta acolo unde salariatul se multumeste cu 1/3 salariu si lucreaza mai prost. Migratia spre vest a lasat populatiile stabile fara multe locuri de munca si au tot motivul sa fie nemultumite, la fel cum dezvoltarea Chinei creste consumul de titei si pretul. Mult trambitatele ajutoate UE creeaza frustrare in vest, pentru ca ei afla usor ca aceste economii ale lor se fac praf la noi sau sporesc averile hotilor de la putere. Birocratie exista peste tot, dar nu asta enerveaza cel mai mult ci perceptia francezului, olandezului sau irlandezului de rand care voteaza NU. Noi si toti cei din est ne putem duce la un salariu mai bun, ei nu au unde sa se duca si nici nu vor asta, de aceea sunt impotriva. Ca le va fi mai bine sau mai rau nu au cum sa stie, pentru ca nu pot sta 1 an in UE si un an izolati ca sa vada daca le este mai bine.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

nu te costa nimic sa adaugi un comentariu

News bog