28 iulie, 2008

MANIFEST

OAMENI BUNI! OARE STITI ÎN CE LUME TRĂIŢI?  SUNTEM ÎNTR-O OALĂ PE CARE MULŢI O NUMESC DE 18 ANI, TRANZIŢIE. ÎN ACEASTĂ OALĂ SE PREPARĂ CU TACT ŞI MIGALĂ O CLASĂ POLITICĂ TIPIC BALCANICĂ. ACEASTA ESTE REŢETA SUCCESULUI MODELAT DUPĂ GUST CU E.U.-RI NOCIVE PENTRU SOCIETATEA NOASTRĂ. PLACINTA CARE SE PREGĂTEŞTE NU ESTE NICI PE DEPARTE DULCE, CI ARE ASPECT A CAŞCAVAL URÂT MIROSITOR, PE CARE ÎL CIOPÂRŢESC POLITICIENII PENTRU A TRANSFORMA FIECARE ÎN CIOLANUL MULT DORIT ŞI RÂVNIT. PÂNĂ LA URMĂ ACEST CIOLAN ESTE FRIPT LA FIECARE CAMPANIE ELECTORALĂ DE PROMISIUNI DEŞARTE ŞI AMĂGIRI, SAU ESTE ARS ŞI ARUNCAT LA GUNOI PENTRU CĂ NU ESTE BUN DE NIMIC, IAR ÎN SCHIMB SE SERVESC MITITEI ŞI BERE DIN BELŞUG, CĂ DE' DĂ PARTIDU'. ALTFEL SPUS, SUNTEM ÎNTR-O CĂRUŢĂ CU DOI CAI, ARMĂSARUL ESTE EXECUTIVUL, IAPA ESTE LEGISLATIVUL. EA TRAGE DREAPTA, EL TRAGE STÂNGA, PÂNĂ LA URMĂ NU POATE IEŞI DECÂT UN MÂNZ DE DE CENTRU, ORI CU APUCĂTURI DE DREAPTA ORI CU APUCĂTURI DE STÂNGA, CĂ DE' ... ŞI MAMA ŞI TATA SUNT PĂRINŢI. SĂ NE ÎNTRTEBĂM UNDE FACE ŞCOALA. EVIDENT BIRJARUL ESTE CEL MAI BUN PROFESOR, RECENT PROMOVAT TITULAR PE CATEDRA LUI, LA UN EXAMEN UNDE A SCĂPAT FĂRĂ SĂ FIE PRINS CĂ A COPIAT.  ÎN TRĂSURĂ SUNT CĂRAŢI TOŢI BARONII LOCALI, CĂ DE' ... AU BANI ŞI DOMNII PLĂTESC, ACESTA ESTE BAGAJUL LUI DE CUNOŞTINŢE. DECI?! CE ARE DE ÎNVĂŢAT MÂNZUL NOSTRU? NIMIC, CĂ DOAR MAMA ŞI TATA AU PILE LA CEI DIN CĂRUŢĂ, PE CARE TOT TIMPUL ÎI TRAG DUPĂ EI ŞI CARE REPREZINTĂ GARANŢIA ADMITERII LUI LA ŞCOLI. CUM CARE? PARTICULARE DESIGUR, CĂ CELE DE STAT NU PERCEP TAXE AŞA DE MARI CUM ÎMI PERMIT EU, SNOBUL ŞI PARVENITUL POSTREVOLUŢIONAR. MÂNZUL NOSTRU ARE DEJA VÂRSTA ADOLESCENŢEI, ÎI DĂM BANI DE BUZUNAR SĂ ÎŞI CUMPERE ÎNGHEŢATĂ ŞI SANDWICH, SĂ IASĂ CU PRIETENII ŞI PRIETENA, ÎNSĂ EL, COPILUL TATEI, CUMPĂRĂ DROGURI, APOI SE APUCĂ DE MUZICĂ, AŞAZIS MUZICĂ, DE VORBE, CĂ MUZICA O FACE PE CALCULATOR, IAR VORBELE LE IA DE PE UNDE ÎŞI PETRECE TIMPUL CU GAŞCA. POATE CĂ NU E DOMENIUL UNDE SE PRICEPE EL CEL MAI BINE, AŞA CĂ ÎŞI IA VIAŢA ÎN PROPRIILE MÂINI ŞI PORNEŞTE AFACEREA VIEŢII LUI. ÎNCEPE SĂ FACĂ AFACERI PE INTERNET, DEVINE UN PATRON MARE ŞI TARE, TATA INVESTEŞTE CAPITAL ŞI EL, CĂ DE' ... ARE DE UNDE, DOAR LUCREAZĂ LA CÂRMĂ. NU ESTE EL MARINAR DAR SE PRICEPE, ARE ŢARA PE MÂINILE LUI. MAMA A VRUT SĂ ÎL FACĂ POLITICIAN CA PE TACSU', DAR COPILUL NU ARE ŞPIL. DOAR SE SCHIMONOSEŞTE ŞI FACE GREŞELI DE A-GRAMATICĂ ŞI NU POATE SĂ NE REPREZINTE FAMILIA CĂ O FACE DE MAREA CACAO ... NU CĂ NU AŞA AR FI. OAMENI BUNI ACEASTA ESTE CĂLDAREA ÎN CARE TRĂIM ŞI DIN CARE NE ZBATEM SĂ IEŞIM CA PICĂTURA DE ULEI LA SUPRAFAŢĂ. VĂ INVIT SĂ DISCUTĂM DESPRE CE SOLUŢII AVEM PENTRU ACEST NOU CURENT SOCIAL PE CARE ÎMPREUNĂ CU UN BUN AMIC L-AM NUMIT O DATĂ TÂMPIRISM ONTOLOGIC LA ROMÂNI SAU TÂMPIRISM CRONIC ACUT, DAR PE CARE MAI FRUMOS SPUS L-AM CIZELAT SPUNÂNDU-I MAI SIMPLU CRETINISM.

3 comentarii:

 • Roderick says:
  28 august 2008, 13:38

  Cred ca scoala, in general, nu este niciodata o sursa a fericirii oamenilor (ei gasindu-si fericirea individual si independent de mesajul scolii) , dar poate fi cea mai importanta sursa de nefericire.

  Oare de ce aproape toti descreieratii care, prin America ori cine stie unde, incarca o pusca si descarca gloante in oameni isi aleg ca teren de actiune O SCOALA ?

  Cred ca peste 90 % din profesorii din Romania nu au ce cauta in scoala. Am inteles ca se face o testare psihologica a cadrelor. Oare ia in calcul aceasta testare nivelul de empatie, ori altruism, ori incalculabila OMENIE ? Oameni cu suflet schilod, egoist pana la disperare se fac profesori si isi pun cizma pe gandirea si simtirea a generatii de elevi.
  Meschinarie, complexe, rautate gratuita, barfa generalizata, un sistem paternalist (insa cu tata vitreg) si aproape feudal -are si invatamantul "boierii" lui, nu ?- un cuib de vipere autentic ... Invatamantul romanesc sau invatamantul global ?

  Lucrurile se pot rezolva. Nimeni nu ne vrea raul, in afara de noi insine. Din toata teoria conspiratiei cred doar ca Elvis traieste.

 • RADU - VASILE CHIALDA says:
  28 august 2008, 14:05

  Frumos comentariu, multam fain.
  Imi pare bine da ai descoperit cu exactitate esenta acestui manifest.
  Pe cat de metaforic pare, pe atat de imperios agresiv este.
  Mai cred ca nu am spus minciuni, ci poate eventual am exagerat putin situatia actuala a invatamantului, tocmai pentru a sugera cat se poate de clar gravitatea faptelor care au loc in acest sistem fara viitor cu rezultate notabile.
  Eu cred ca poate si dezgustul pe care mi l-a provocat invatamantul este o cauza care actioneaza la mai toti profesorii.
  Deasemenea un dezgust nu apare din senin si dintr-o serie de factori in fruntea carora se afla faptul ca nu se cauta vinovati acolo unde trebuie, adica in structurile superioare ale conducerii sistemului, ci in radul profesorilor.
  Cine are de suferit?
  Evident elevul.
  Cine mai are de suferit?
  Desigur si profesorul de rand.
  cine se disculpa permanent si se situeaza pe pozitii de nevinovatie totala, nici macar de cateva procente, chiar cu o trufie demna de cea mai josnica persoana, daca ii mai putem spune asa?
  Desigur, ale persoane care conduc acest tren numit Scoala Romaneasca, pe niste sine de pe care poate deraia oricand de acum inainte, cu alte cuvinte, ministri, secratarii de stat, etc ...
  Eu m-am saturat ... am plecat din acest sistem, am termintat cu mocirla asta, sunt dezgustat.

 • Anonim says:
  19 februarie 2009, 23:32

  Buna! Foarte interesanta chestiunea am stat si am gandit si m-am tot gandit si este adevarat si asta se intampla in Romania...Acum ca sa ai o viata buna trebuie sa ai o gramada de pile si de cunoscuti prin toate partile, daca nu esti cam fiu' ploii ca nimeni nu te baga in seama si nu recunoaste calitatile tale, desigur doar daca ai bani te baga in seama...
  Asta e parerea mea.
  Si inca ceva (probalil nu e legat de acest subiect) prin uciderea lui ceausescu comunismul nu a murit ci doar s-a multiplicat.Deci totusi traim o iluzie in tara noastra.
  Sa traiti domn profesor!

Trimiteți un comentariu

nu te costa nimic sa adaugi un comentariu

News bog