09 iulie, 2008

Sistemul Solar

Din lumea noastra mica, privim in oceanul cosmic de mii de ani! Vechii astronomi au observat puncte de lumina care pareau ca se misca printre stele. Ei au numit aceste obiecte, planete, si le-au numit dupa zeitatile Romane - Jupiter, regele zeilor; Marte, zeul razboaielor; Mercur, mesagerul zeilor; Venus, zeul iubirii si al frumusetii si Saturn, tatal lui Jupiter si zeul agriculturii. Acestia au mai observat cometele si cozile lor stralucitoare si meteorii care, aparent, cadeau din cer. Sistemul nostru solar cuprinde 8 planete si 3 planete pitice. Cele 4 planete mai apropiate de Soare - Mercur, Venus, Terra si Marte - sunt numite planete terestre din cauza suprafetei lor rocoase. Planetele dincolo de orbita lui Marte - Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun - sunt numite gigante gazoase. Planetele pitice sunt: Ceres, Pluto si Eris. Aproape oricare dintre aceste planete - si cativa din satelitii acestora - are o atmosfera. Atmosfera Pamantului este formata, in primul rand, din azot si oxigen. Venus si Marte au o atmosfera subtire formata din dioxid de carbon. Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun au atmosfera predominant formata din hidrogen si heliu. Astronomii din trecut credeau ca Pamantul este in centrul universului si ca Soarele si celelalte stele se rotesc in jurul lui. Copernicus a dovedit ca Terra si celelalte planete se rotesc in jurul Soarelui. Incetul cu incetul incepem sa cunoastem Universul si astfel apare intrebarea: Mai exista planete pe care viata ar putea exista? De vreo cativa ani astronomii au reusit sa detecteze indirect si alte planete (numite planete extrasolare) ce orbiteaza alte stele, insa deocamdata nu se poate spune daca exista si viata pe acestea.

2 comentarii:

 • Anonim says:
  3 februarie 2010, 19:18

  DESEN GRESIT. ORBITELE NU SUNT COPLANARE.PE ACEST MODEL SA FACUT SI INTERPRETAREA ERONATA, CU CITVA ANI IN URMA, PRIVIND " ALINIEREA PLANETELOR "

 • RADU VASILE CHIALDA says:
  3 februarie 2010, 19:26

  multumesc mult pentru comentariu
  nu sveam de unde sa sctiu toate detaliile
  am dorit sa fac doar o minca prezentare,
  informatiile pe care le am sunt din carti de specialitate ale acestui domeniu, pe care le-am folosit untr-un studiu de cercetare, iar fotografia o am scanata din acelea si surse...

Trimiteți un comentariu

nu te costa nimic sa adaugi un comentariu

News bog