08 iulie, 2008

TOP 10 Cele mai tari iluzii optice

Iluziile optice sunt de fapt erori ale perceptiei. Prin conventie, denumirea de iluzie optica este limitata la aparente senzoriale care implica perceptia miscarii si a formei. Trebuie subliniat faptul ca iluziile optice nu sunt cauzate de unele defecte ale vederii caracteristice unei persoane sau unui grup restrans de persoane, ci ele sunt valabile pentru oricine, fiind posibile ca urmare a modului insusi de constructie si functionare a sistemului vizual. Hermann Helmholtz este unul dintre cercetatorii care au studiat indeaproape in secolul al XIX-lea fenomenul iluziei optice si a ajuns la concluzia ca aceasta nu reprezinta o cauza fiziologica, ci actioneaza la nivelul interpretarii vizuale, al ipotezelor preconcepute. Va prezentam cateva dintre cele mai spectaculoase iluzii optice cunoscute. Vaza lui Rubin. Ce reprezinta, de fapt, imaginea pe care o privesti? Fixeaza cu privirea punctul negru din mijloc. Vei observa cum pata gri dispare treptat.
Triunghiul imposibil. Incearca sa numeri punctele negre.
Probabil ca aceasta este iluzia cu cel mai puternic impact vizual. Patratele marcate cu literele A si B au aceeasi nuanta de gri. Daca vrei sa te convingi, deschide Photoshop si verifica folosind optiunea Eyedropper Tool. Daca privesti semnul "+" din mijloc timp de 30 de secunde, apoi privesti un fond alb, vei vedea steagul american in culorile lui adevarate.
Daca privesti intreaga suprafata a cercului, vei observa ca se roteste, se mareste sau se micsoreaza. Cate figuri contine imaginea de mai jos?
Efectul contrastelor. Priveste atent desenul din imagine timp de 30 de secunde, apoi priveste zona alba, o foaie de hartie sau un perete. Vei avea impresia ca vezi un bec alb care straluceste.
La prima vedere bulinele din cerc au culoarea roz. Daca privesti semnul "+" din centrul imaginii, vei vedea ca se formeaza o bulina verde. Dupa cateva secunde, continuand sa fixezi cu privirea plusul negru din centru, observi ca bulinele roz dispar pe rand. Adevarul este ca in aceasta poze nu exista o bulina verede, iar cele roz nu dispar.

5 comentarii:

 • iluzii optice says:
  21 ianuarie 2009, 07:18

  Felicitari, ai ales cateva interesante insa nu sunt cateva iluzii si mai bune. Intra pe iluzieoptica.com si arunca o privire, ai sa vezi la ce ma refer.

 • Anonim says:
  9 ianuarie 2012, 10:50

  Taaaaaare! Dar am văzut iluzii si mai taaaaaaaaari!!!!! Ați vazuto pe aia cu Iisus? Aia m-a speriat ingrozitor!!! Era noapte si .....întuneric bezna!! Si, deodată,.....IISUS!!! Eram sa fac infarct ....

 • Radu Vasile Chialda says:
  9 ianuarie 2012, 16:57

  Poate nu stun cele mai grozave iluzii optice, dar cu siguranta sunt cele mai socante dintre ele... asa mi se pare mie... astea le-am ales eu...
  Am vazut-o si pe cea cu Iisus... o stiu...

 • Anonim says:
  5 aprilie 2012, 18:54

  Foarte tari!:) Am ametin =))

 • Anonim says:
  22 august 2012, 16:36

  mai mi-au afectat minte acum orican m-as uitat pe un perete vad steagul americi

Trimiteți un comentariu

nu te costa nimic sa adaugi un comentariu

News bog