02 iulie, 2008

Top 10 specii noi de animale şi plante

Pe locul 10 se află planta Tecticornia bibenda,din vestul Australiei, care a intrat în top datorită... carismei sale, întrucât, potrivit afirmaţiilor făcute de presă, arată precum omuleţul de la Michelin.
Locul 9 este ocupat gândacul rinocer Megaceras briansaltini. Această nouă specie seamănă foarte mult cu gândacul rinocer albastru, pe nume Dim, din filmul de animaţie Disney/Pixar "A bug's life". Este un exemplu rar al naturii care imită arta.
Pe locul 8 îl găsim pe Malo kingi, a doua specie care face parte din regnul meduzelor-cutie Malo. A fost denumită după turistul american Robert King care a murit după ce a fost înţepat de meduză în nordul Queensland, Australia.  
O nouă ciupercă se află pe locul 7. Xerocomus silwoodensis a fost găsită în campusul Silwood, aparţinând Colegiului Imperial din Londra, iar apoi a fost descoperită în mai multe ţări, printre care şi Spania, atrăgând atenţia asupra faptului că mai avem încă foarte multe de aflat despre natură.
Locul 6 aparţine unei noi specii de liliac fructivor, Styloctenium mindorensis, ce trăieşte doar pe insula Minodoro din Filipine. Din păcate, liliacul este ameninţat cu dispariţia din cauza pierderii habitatului şi a vânătorii.
Locul 5 este cel mai veninos din top, întrucât aparţine unuia dintre cei mai periculoşi şerpi din lume, noul Oxyuranus temporalis. Rudele sale apropiate, taipanul continental şi cel de coastă, sunt pe locul 1 şi respectiv 3 în topul celor mai veninoşi şerpi. Ţara sa de orgine este Australia, care de altfel este patria şerpilor.
Pe locul 4, o nouă specie... aproape dispărută. Specialiştii au descoperit în Sri Lanka se pare ultimele exemplare ale unei specii de broască, numită Philautus maia. Un specimen aflat într-un muzeu a dus la descoperirea ei. Dacă acesta nu ar fi fost colectat în secolul 19, probabil că acum nimeni nu ar fi aflat de existenţa lui.
Miriapodul roz, Desmoxytes purpurosea, se află pe locul 3. Culoarea sa şocantă şi faptul că stă în toiul zilei pe suprafeţe deschise indică probabil prădătorilor săi că el nu este bun de mâncat, din cauza toxicităţii sale.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

nu te costa nimic sa adaugi un comentariu

News bog