08 iulie, 2008

Un tablou rar de Francis Bacon a fost licitat cu peste 17 milioane de euro

Tabloul "Studiu pentru un portret al lui George Dyer", în care Francis Bacon îl înfăţişează pe amantul său, a fost vândut la începutul săptămânii la casa de licitaţii Sotheby's contra sumei de 17,30 millioane de euro. Portretul realizat de Francis Bacon în 1967, îl înfăţişează pe amantul său, George Dyer, care s-a sinucis la Paris în 1971 . Tabloul, estimat la 8 milioane de lire sterline (10,1 milioane de euro), este de o raritate excepţională, o reprezentare intimă a lui Dyer – marea dragoste a lui Bacon – şi un exemplu extraordinar din opera lui Bacon la apogeu. Săptămâna trecută, casa Sotheby's şi concurenta ei Christie's, care deţin împreună 90% din piaţa modială a licitaţiilor de artă, au vândut artă impresionistă şi modernă contra sumei de 375 de milione de euro, timp de trei zile la Londra – un record pentru licitaţiile din Europa. Christie's s-a remarcat prin vânzări fără precedent, anunţând că vânzările de artă impresionistă şi modernă de săptămâna trecută, alături de cele de artă posbelică şi contemporană din ultimele două zile, i-au adus în total 277 milioane de lire (350 milioane de euro). De asemenea, 26 de artişti printre care Claude Monet, Henry Moore, Jeff Koons şi Gilbert & George, au stabilit noi recorduri la licitaţiile de la Christie's.

1 comentarii:

  • Roderick says:
    27 octombrie 2008, 23:44

    Unul din cele mai stranii tablouri din istoria artei - Portretul Papei Inocentiu al X-lea, de Velasquez, l-a fascinat pe Bacon intr-o asemenea masura incat a pictat sute de panze inspirate de el- ori mai bine zis de ceva din el.
    In mod ciudat acelasi tablou apare pomenit -pasager, dar crucial, zic eu- intr-o nuvela de Henry James ("Daisy Miller").
    "Figure with meat" -tabloul lui Bacon- e una din cele mai profunde infaptuiri din istoria omenirii.

Trimiteți un comentariu

nu te costa nimic sa adaugi un comentariu

News bog