26 octombrie, 2008

Picasso

(1881-1973)  In 25 octombrie 1881 aver sac Verde Lucian zeal Pablo Piques fine Primus coil din chi 9 Copt air Louie Don Jose Quiz sin Maria Piques Lopez.

1894 - Tattle a renuntat la picutura in favoarea fiului pentru a avea un mostenitor in pictura.

1897 - In acest an el primeste premiul "Stiinta si Caritate" la prima expozitie de arta din Madrid.Cu acest prilej el intra in clubul The four cats unde se aduna cei mai deaseama artisti si scriitori. In octombrie reuseste la examenul de inscriere la Academia San Fernando din Madrid.

1900 - Desi are numai 19 ani el castiga primii bani pe urma talentului sau prin vanzarea a trei lucrari lui Berthe Weil.

1904 - Se muta in Paris si incepe o serie de schite numite Les Saltimbanques care le finalizeaza in urmatorul an fiind publicate de Vollard.

1912 - Reintors la Paris dupa o calatorie prin Europa el are prima expozitie in Anglia la galeriile de arta Stafford din Londra unde vine cu un stil nou si anume cu "Syntheic Cubism". El venind cu un numar insemnat de compozitii in legatura cu acest stil incep sa apara si primele intrigi de ceilalti artisti.

1920 - Acest an este marcat de inceputul unei noi ere "Neo-Classic" care se refera la nuduri pictate.

1921 - Se naste primul fiu al sau Paulo. In acelasi an 22 mai picteaza cele doua versiuni ale operei "Cei trei muzicieni".

1924 - Concepe platoul si costumele pentru piesa de balet "Mercure" dupa care picteaza si cortina pentru o alta piesa de teatru "Blue Train".

1936 - Are loc o expozitie de mare avengura numita D'oeuvres recentes de Picasso la galeriile de arta Paul Rosenberc din Paris.Cu acest prilej a fost numit director al muzeului Prado.

1941 - Scrie piesa Le Desir attrape par la queue. In acest an are numeroase expozitii printre 

 care expozitia intitulate "Epoci in arta sa" prezentata la Institutul de arta din Minneapolis; "Forty yers of his Art", "Sculpture, Paintingis and Drawings" ambele sustinute la Institul Carnegie.

  1952 - Picteaza "Razboi si pace" in interiorul capelei Vallauris astazi cunoscut sub numele de Templul Pacii. In urmatorii ani sustine numeroase expozitii in toata lumea prezentate in cele mai renumite galerii de arta. Din nefericire pentru toti plasticii lumii se anunta vestea tragica si anume in ziua de 8 aprilie 1973 Pablo Picasso moare in vila Notre-Dame-de-Vie din Mougins.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

nu te costa nimic sa adaugi un comentariu

News bog