13 martie, 2009

Dublu eveniment la Avrig

de Dan FRÂNCU danfrancu@tribuna.ro 

În urmă cu aproximativ un an de zile, Asociaţia „Prietenii Avrigului”, împreună cu Biblioteca Orăşenească Avrig, a demarat un interesant proiect, prin care s-au angajat să dea o mână de ajutor pentru identificarea, lansarea şi promovarea tinerelor talente din Avrig. Prima acţiune organizată în cadrul acestui proiect a fost festivitatea lansării volumului de poezii „Tonomatul de vise”, al tânărului Radu Vasile Chialda, eveniment găzduit de Muzeul oraşului Avrig. De atunci, mai mulţi avrigeni (artişti plastici, fotografi, solişti vocali sau instrumentişti etc) au beneficiat de sprijinul oferit de Biblioteca Orăşenească şi Asociaţia „Prietenii Avrigului” şi au fost lansaţi în frumoasa lume a iubitorilor de artă, cultură, literatură sau, pur şi simplu, frumos.

Continuând munca începută anul trecut, cele două entităţi au organizat miercuri seara, 4 martie, tot la muzeul avrigean, un dublu eveniment dedicat iubitorilor artei şi literaturii: lansarea volumului de proză text experimental „Despre îngeri... la taclale” şi vernisajul expoziţiei de artă grafică şi desen în creion “ARIPI”. Eroul principal al serii a fost acelaşi tânăr avrigean Radu Vasile Chialda, coautor, alături de colega sa de generaţie, Ramona Elena Bratu, al volumului de proză şi realizatorul lucrărilor de grafică şi desen. Prima parte a manifestării a fost rezervată lansării noului volum de proză, moment coordonat de bibliotecarul şi custodele muzeului, Maria Grancea. Au făcut o frumoasă prezentare a cărţii prof. univ. Anca Sârghie, cea care a spus, printre altele că acest volum ”anunţă talent; talent în descriere, talent în exprimare” şi protopopul Avrigului, pr. Vasile Gafton, cuvintele frumoase adresate de fiecare emoţionând atât autorii, cât şi publicul prezent. Despre autorii cărţii a vorbit prof. ing. Mioara Şinca, directorul adjunct al Grupului Şcolar Industrial de Construcţii Maşini Mârşa. După alte câteva alocuţiuni, vizibil marcaţi şi emoţionaţi de importanţa evenimentului, cei doi tineri autori au susţinut scurte expuneri referitoare la istoricul şi geneza cărţii, adresând, în acelaşi timp, calde mulţumiri tuturor celor ce au acceptat invitaţia şi le-au fost alături la aceste evenimente. Imediat după acest moment, cei interesaţi au putut achiziţiona volumul iar autorii au oferit autografe şi s-au întreţinut cu invitaţii. În continuare, participanţii au fost invitaţi într-o cameră alăturată, unde a fost vernisată expoziţia de grafică şi desen în creion „ARIPI”, colecţie ce cuprinde lucrările folosite şi pentru ilustrarea volumului de proză „Despre îngeri... la taclale”.

Ramona Elena Bratu, aflată la debutul său în proză, este absolvent al Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, Facultatea de Litere. În prezent este profesor la Grupul Şcolar Industrial de Construcţii Maşini Mârşa. Radu Vasile Chialda a absolvit studiile de filosofie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi după ce a predat câţiva ani tot la liceul mârşean, începând din 2008 este doctorand la aceiaşi universitate ieşeană.  

sursa:

www.tribuna.ro

2 comentarii:

 • Anonim says:
  25 septembrie 2010, 21:12

  s-a facut vreun film in avrig?:)

 • Radu Vasile Chialda says:
  25 septembrie 2010, 23:59

  buna seara... anonim...
  nu inteleg intrebarea ta... suna destul de vag... nu trimite la nimic si nu poate fi astfel inteleasa... daca ai fi mai specific poate as fi in stare sa raspund... film despre ce... film despre cine... film?... ce fel de film?... la avrig se intammpla multe lucruri... de fapt se intamplau cat mai aram pe acolo... mai aud din cand in cand ca se mai intampla cateceva important...

Trimiteți un comentariu

nu te costa nimic sa adaugi un comentariu

News bog