04 noiembrie, 2009


Bătălia pentru titlul de campioană de toamnă se anunţă explozivă în ultimele 5 etape, mai ales că în 16 sezoane din ultimele 19 echipa de pe primul loc la finalul turului a fost prima şi la sfîrşit

Articole pe aceeasi tema
Vezi programul etapei a 13-a! Steaua joacă luni la ...
7 echipe despărţite de numai un punct în topul ...
Steaua e cel mai bine clasată echipă în topul ...
Granzii: 'Arbitri străini', CCA: 'Demisionăm!'
Top 10 jucători subapreciaţi în Liga I. Cine crezi ...

6 săptămîni de foc. Atît mai e de jucat în turul Ligii I, iar finalul se anunţă pe viaţă şi pe moarte. Miza este titlul neoficial de campioană de toamnă, care nu se premiază, însă are în spate o istorie care "spune" că aproape sigur echipa care termină pe primul loc la jumătatea competiţiei iese şi campioană. Dovada? După Revoluţie, doar de 3 ori campioana de toamnă a pierdut titlul.

Pentru prima poziţie se bat nu mai puţin de 7 echipe, iar situaţia e fără precedent. Niciodată campionatul României nu a propus o asemenea "ofertă", ca între prima poziţie şi cea de-a 7-a, cu doar 5 etape înainte de finalul turului, să fie o distanţă de doar un punct! Vor urma 5 etape incendiare, în care "granzii" din Bucureşti se vor duela cu provincia reprezentată de Timişoara, Cluj, Urziceni şi Vaslui, pentru titlul de campioană de toamnă.


12 decembrie e data la care e programată ultima etapă a turului Ligii I, returul urmînd să se reia pe 13 februarie 2010


"În România nu mai există echipă favorită la nici un meci. Se aştepta careva să nu bată CFR la Alba Iulia? Campionatul nostru e foarte echilibrat."
Nicolae Manea, antrenor Rapid


"Eram pe primul loc la mare distanţă dacă n-am fi irosit puncte în meciurile cu echipele mici şi nici arbitrii nu ne-ar fi dezavantajat."
Cristi Borcea, preşedinte executiv


"Am citit prin ziare că noi sîntem outsideri şi alţii sînt favoriţi. Noi vom rămîne outsideri pînă cînd vom lua titlul, la final"
Mihai Stoichiţă, antrenor Steaua


"Nu noi, ci Dinamo, CFR, Urziceni şi Steaua sînt favorite la titlu. De ce? Pentru că au cele mai bune loturi în acest moment"
Marius Lăcătuş, antrenor FC Vaslui


CONCLUZIILE PROGRAMULUI

- Cel mai greu ţintar îl au FC Vaslui şi Dinamo. Prima va întîlni pe Steaua, Dinamo, ambele în deplasare, dar şi pe CFR Cluj. Dinamo mai are tot 3 derby-uri, dar două pe teren propriu, cu Rapid şi cu Vaslui.

- Cel mai uşor program îl vor avea CFR şi Urziceni. Prima va avea 3 meciuri pe teren propriu, toate accesibile: Astra, Craiova, Ceahlăul. CFR e singura echipă care nu a pierdut pe teren propriu în actualul sezon. Campioana, în afara deplasării de la Braşov, va întîlni numai echipe de la locul 11 în jos.

- Steaua pare şi ea avantajată de program. Mai are doar două deplasări, la Astra şi la Craiova, şi 3 jocuri în Ghencea, printre care derby-ul cu FC Vaslui.

- Cu excepţia penultimei etape, în fiecare din ultimele 5 runde va fi măcar un meci direct între primele 7 clasate în clasament în momentul de faţă.


INCREDIBILUL CONTRAST AL STELEI
Steaua e cea mai bună în deplasare
În actualul campionat, Steaua a irosit nu mai puţin de 12 puncte în Ghencea, acolo unde a obţinut o singură victorie, 1-0 cu Pandurii, lucru care o plasează abia pe locul 14 în clasamentul jocurilor pe teren propriu, primele fiind Rapid, CFR şi Urziceni. Eşecurile de acasă pot fi puse şi pe seama faptului că echipa a avut probleme mari cu suporterii: fie a jucat cu porţile închise, fie la cele cu public n-a avut parte de susţinerea galeriei. În schimb, în deplasare, Steaua e prima, cu 5 victorii, un egal şi fără înfrîngere, plus un golaveraj de 10-2.

Vaslui şi Rapid, cele mai puţine meciuri
Chiar dacă pînă la final o aşteaptă un program infernal, trupa lui Porumboiu are un mare atu, la fel ca şi Rapid: sînt singurele dintre cele 7 care nu joacă şi în Europa. De cînd au debutat grupele Champions League şi Europa League, contracandidatele Vasluiului şi Rapidului au pierdut puncte importante în meciurile jucate în Liga I imediat după o etapă de Europa.


CFR, protejată?
Ca şi în anul în care a cîştigat titlul, formaţia din Gruia pare a fi favorita arbitrilor. A refuzat să fie arbitrată de străini, iar în primele 12 etape nu a contabilizat împotrivă nici măcar o eroare. În schimb, a fost avantajată în mod clar la două victorii importante, cu FC Braşov (2-1), cînd Augustus le-a refuzat un penalty "stegarilor", şi cu Rapid (4-1), cînd Tudor nu a văzut un penalty clar pentru giuleşteni la scorul de 1-1.


4 echipe din primele 7 au acum alt antrenor decît cel cu care au început sezonul: Steaua, Rapid, Vaslui şi Dinamo


Rapid e lider şi la cifre
Pe baza datelor furnizate de firma italiană DSP, care monitorizează meciurile de fotbal din Liga I, Rapid e echipa cu cei mai buni parametri.

Dinamo, imbatabilă în derby-uri
Topul realizat exclusiv pe baza meciurilor directe între primele 7 clasate o propulsează pe Dinamo pe primul loc, cu punctaj maxim, deşi a jucat în Ghencea şi acasă cu ultimele două campioane. La acest capitol, cel mai prost stă Rapid, cu doar 4 puncte adunate în nu mai puţin de 5 jocuri.


Nu contează golaverajul
În acest moment, departajarea echipelor în clasament se face pe baza golaverajului. Acest criteriu însă nu va avea întîietate după etapa a 34-a. Atunci decisive vor fi meciurile directe, iar golaverajul general va intra "în acţiune" doar dacă e egalitate perfectă la întîlnirea directă.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

nu te costa nimic sa adaugi un comentariu

News bog