26 ianuarie, 2010

The Avatar - o idee mai veche din lumea desenului animat


Nu ştiu dacă vă mai aduceţi aminte de animaţia din 2007 Battle for Terra, un film simplu, poate prea simplu pentru un copil, însă, o desen animat cu multe sugestii destul de complicate pentru mintea noastră. Copiilor le place pentru efectele 3D, pentru navetele spaţiale deosebite, pentru lasere, pentru povestea de dragoste etc. În fapt este vorba despre o acţiune umană în viitorul apropiat, ca o ultimă speranţă de supravieţuire în Univers, după ce această specie egoistă şi-a secătuit planeta de resurse şi au distrus-o într-un război nuclear intergalactic. Omul cu trăsături de auto-distrugere evidente şi încrezător în forţele sale tehnologice, descoperă Noua Terră, plină de resurse, lipsită de oxigen şi locuită, surprinzător de o populaţie băştinaşă paşnică. Bătălia pentru această Terră scoate în evidenţă o poveste de dragoste între un Om-soldat şi o Băştinaşă - fiică de guvernator (foarte asemănător cu pasaje întregi din The Avatar). Acest război scoate la iveală o îndelungată combatere între cele două rase pentru Terra şi se sfârşeşte, spre deosebire de The Avatar, cu acceptarea oamenilor pe planetă şi cu un acord de împărţire a resurselor, arătând bunătatea băştinaşilor, care în The Avatar se arată prin alungarea oamenilor de pe Pandora şi nu printr-o nimicire a lor.

Cam în aceiaşi măsură, unul din invadatorii Terrei, trece în baricada băştinaşilor încercând să îi înţeleagă şi să-i apere atunci când este momentul, de evidentele forţe tehnologice cu care au venit să cucerească.


Ambele filme ridică semne de întrebare asupra viitorului ecologic al planetei noastre, asupra firii omului, în general, de cuceritor feroce şi capabil de autodistrugere şi distrugere în masă, sau asupra milei şi compasiunii ce i se poate arăta.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

nu te costa nimic sa adaugi un comentariu

News bog