20 martie, 2010

Campionat de fotbal nebun - ca la noi la nimeni, niciodata


Urmează 10 weekend-uri consecutive de foc, plus două intermediare pline de meciuri directe între cele 7 contracandidate la titlu, ultima etapă fiind programată peste fix două luni

Niciodată în istoria primei divizii din România nu s-a întîmplat ca înaintea ultimei treimi de campionat, primele 7 echipe să fie despărţite de doar două puncte. Foarte probabil, nici un alt campionat din Europa nu s-a prezentat vreodată ca Liga I acum, cu aproape jumătate din formaţii luptînd cu şanse la titlul de campioană.

Ce urmează? Fix două luni în care vor fi etape în fiecare weekend, inclusiv de Paşte. Aproape în fiecare rundă sînt programate dispute directe între primele 7 clasate, inclusiv ultima etapă aducînd o posibilă finală pentru titlu: FC Vaslui - Dinamo.  

"Bine că Liga I nu e o competiţie cu 8 echipe, că o echipă ar fi putut trage la Champions League şi s-ar fi putut trezi că, în cele din urmă, retrogradează"
Andrei Vochin, redactor-şef adjunct GSP

EGK-ul finalului de campionat
- Echipa care mai are de disputat cele mai multe derby-uri e FC Vaslui, care va întîlni toate cele 6 contracandidate directe în ultimele 12 runde.
- Formaţia care va avea de jucat cele mai puţine derby-uri e Unirea Urziceni: mai are doar două dispute cu contracandidatele.
- Dintre cele 7, doar două echipe nu au în ultimele 12 etape un număr egal de jocuri pe teren propriu cu cel din deplasare. Vaslui va evolua de 7 ori acasă şi de 5 ori afară, în vreme ce Dinamo va avea 7 dispute pe teren străin şi doar 5 în Ştefan cel Mare
- Urziceni e singura formaţie dintre cele 7 care nu va avea nici un derby în finalul returului, mai precis în ultimele 7 runde.
- Dinamo, Urziceni şi CFR sînt echipele care stau cel mai bine, pînă în prezent, la meciurile directe. Dinamo are avantaj faţă de ambele contracandidate cu care a jucat "duble: 2-1 şi 2-2 cu CFR, 1-0 şi 2-0 cu Steaua. Unirea: 1-0 şi 2-2 cu Steaua, 1-0 şi 1-1 cu Rapid, 0-0 şi 0-0 cu Timişoara, 0-2 şi 0-1 cu CFR. Clujenii au şi ei avantaj în faţa Unirii şi a Stelei (2-2 şi 1-1).
- Steaua stă cel mai prost dintre cele 7 în clasamentul de acasă, fiind abia pe locul 11, dar e pe primul loc în topul disputelor din deplasare, cu doar două înfrîngeri în 11 meciuri. Vezi golul lui Liviu Ganea din Rapid - Astra 0-1! 

"Cred că Timişoara şi Dinamo sînt principalele noastre contracandidate. Şi Vasluiul joacă bine, iar Urziceni va începe să obţină victorii pentru că a terminat meciurile grele"
Iuliu Mureşan, preşedinte CFR

"Sîntem în joc pentru titlu. Ni-l dorim, îl vrem, îl putem lua, însă cred că totul se va decide în ultima etapă"
Marian Iancu, patron Timişoara

"Tot noi vom lua titlul, o să vedeţi asta. Am pierdut cu Dinamo, însă de-acum s-au terminat meciurile grele"
Gigi Becali, patron Steaua

"Am pierdut o mare şansă să trecem pe primul loc la meciul cu Astra, însă asta nu înseamnă că am ieşit din lupta pentru titlu"
Nicolae Manea, antrenor Rapid

"La cîte puncte am recuperat şi mai ales că am bătut de două ori Steaua, ar fi chiar o tragedie să pierdem titlul. Abia după meciul de la Galaţi vom vedea dacă sîntem sau nu în această luptă"
Cristi Borcea, preşedinte Dinamo

"Noi n-am vorbit şi nici nu vorbim de titlu. Obiectivul nostru e altul şi oricum mi-e greu să cred că am putea să cîştigăm campionatul al doilea an consecutiv"
Mihai Stoica, manager general Urziceni

"Da, ne gîndim la titlu, însă pentru noi acum va începe campionatul cu adevărat. Avem un program foarte greu în continuare"
Adrian Porumboiu, patron FC Vaslui

Steaua şi Dinamo, niciodată lideri
În cele 22 de etape scurse pînă acum, liderul s-a schimbat foarte des. Cu toate acestea, granzii Steaua şi Dinamo nu s-au aflat nici măcar o rundă în fruntea clasamentului. Vezi ultimul gol al partidei Poli Iaşi - FC Vaslui 1-3, reuşit de Wesley! (video)

Echipa Nr. de etape pe primul loc
CFR 7
Timişoara 4
Rapid 3
Urziceni 1
Vaslui 1
Steaua 0
Dinamo 0

46 de puncte avea Dinamo anul trecut după etapa a 22-a, faţă de doar 40, cîte are acum CFR. În 2008-2009, cei din Ştefan cel Mare au pierdut în cele din urmă titlul în faţa Urziceniului

Titlul se poate cîştiga şi la golaveraj
Primul criteriu de departajare la finalul campionatului între două sau mai multe echipe aflate la egalitate de puncte vor fi rezultatele din meciurile directe. Există însă posibilitatea ca titlul să fie decis de golaverajul general. De exemplu, dacă Timişoara şi Unirea Urziceni vor termina pe primele două locuri cu acelaşi punctaj, rezultatele directe nu vor putea face departajarea pentru că în ambele întîlniri a fost 0-0. Aceeaşi situaţie şi în cazul unei "dispute" Rapid - Timişoara, fiecare cîştigînd pe propriul teren meciul direct cu 1-0. Va interveni golaverajul general şi titlul va fi acordat în funcţie de diferenţa goluri marcate - goluri încasate. Vezi golul doi al lui Magera în Poli Timişoara - Unirea Alba Iulia 6-0! 

Gloria, "campioana" returului
Extrem de interesant e şi modul în care se prezintă clasamentul părţii a doua a campionatului. După 5 etape din retur, Bistriţa e lider, fără înfrîngere. Trei echipe cu pretenţii, Steaua, Urziceni şi Braşov, se află la coada clasamentului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

nu te costa nimic sa adaugi un comentariu

News bog