10 mai, 2010

First impresion about Berlin

Am ajuns cu bine in Berlin. Avionul a fost ok, nu a fost deturnat, asa cum se vehiculeaza despre companiile aeriene lowcost. Prima calatorie cu avionul a fost o reusita. In schimb, Berlinul este foarte complex. La cei peste 7 milionane de locuitori si 11 impartiri administrative este infiorator de mare. Hartile berlinului sunt foarte corecte si usor de analizat, la fel si reteaua de transport in comun, asa ca am ajuns cu foarte usor la locul de cazare in Schlachtensee Studentendorf, care este foarte aproape de un lac cu acelasi nume, despre care Marius spune ca ar fi ca un fel de Balaton al ungurilor dar mai mic. Dorf vine de la sat, iar Studentenddorf s-ar traduce cu campus studentesc.
Locuiesc intr-un apartament cu 6 camere, o bucatarie si o baie comuna. Aici ai tot ce iti trebuie, mai trebuie sa cumperi doar mancarea si lucruri personale de igiena, atat, in rest primesti totul din partea casei (Ratthause, ofiice), inclusiv prosoape si asternuturi de schimb. oricum, sunt foarte bine organizati. In apartament mai sunt cazati un chinez pe nume Shong Lee din Nanjing de langa Shanghai, care studiaza geologia, mai precis sedimentele, un irlandez pe nume Eamonn, cu accent pe primul e, care studiaza psihologia si un brazilian al carui nume inca nu l-am retinut, care stie foarte bine limba engleza, chiar mai bine decat cea a irlandezului balbaita si cu accent oceanic, care studiaza fizica, daca am inteles eu bine.
Acest campus este pozitionat la mama naibi, la circa 30 de km de Mitte (centru), intr-o zona cam izolata, care seamana a sat de vacanta, dar din cate ni s-a mai spus, este o zona rezidentiala. sunt totusi trei mistere inca nedeslusite de noi aici. prima ar fi cea legata de mori. de patru zile este in continuu innourat, nu am prea vazut soarele si este mereu frig, racoare, pentru luna mai. Nu stiu cum este acasa, insa aici este diferit, nu cred ca o sa ma acomodez usor cu clima continental oceanica. Sper totusi sa nu fie din cauza norului de cenusa din Islanda... Sper! Al doilea mister, de fapt ciudatenie consta in faptul ca se poate recunoaste usor cine este strain in tara asta. Cine merge pe jos este un strain. Vezi nemti numai cand vor sa plimbe cainele prin parc ori pe alei. Nu merg pe jos, ci doar cu bicicleta sau cu masina. E si normal, Berlinul te omoara daca o iei la pas. Al treilea mister se refera la reputatia romanilor aici in campus. Ne-au cazat intr-un camin cu foarte multi asiatici si latini. In celelalte camine am vazut foarte multi studenti de-ai lor, englezi, norvegineni si nordici in general.
Fara limba germana in Berlin si in Germania in general esti practic un om izolat. Nimeni nu te baga in seama in aici. Norocul nostru ne-a asteptat la intrarea in camin, cand frantuzoaica Claude ne-a recomandat sa vorbim cu colega ei de apartament, Marilena Dracea, din Bucuresti. nu stiam cum sa vorbim, in engleza sau in romaneste. pana la urma, tot in romana ne-am inteles. Ne-a vandut cateva ponturi esentiale despre transport in comun si despre ce trebuie sa facem sa ne fie bine in campus. Informatii utile, mai putin faza cu petrecerile din camin, cele de bun venit si de la revedere. De obicei, asa cum spunea ea, erasmusii sunt de vina, pentru ca nu prea au mult de citit, si au prea mult timp liber. Oricum, Marilena, care pleaca acasa pe 1 iunie, ne-a servit cu sarmale, ne-a aratat cum trimitem lucruri acasa cu bani putini si ne-a fost in general de mare ajutor. Pot spune ca Marilena a fost salvarea noastra.
In afara de cateva probleme normale la o prima vizita intr-o tara straina, totul a decurs conform planului, nimic nu me mai impiedica de acum sa ne vedem linistiti de treaba.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

nu te costa nimic sa adaugi un comentariu

News bog