13 iunie, 2010

WC/world cup as a Toilet, madness & s. problems

A inceput Campionatul Mondial de fotbal, sau pe scurt, a inceput nebunia si mania. World Cup, sau in acronim WC, care nu e departe de sensul peiorativ a toaletelor publice, pentru ca in realitate un stadion poate fi comparat cu un veceu public.
Sunt un impatimit al meciurilor de fotbal, am una, doua sau trei echipe preferate, interne sau internationale, insa recunosc, nu am fost pe stadioane decat la meciuri de ruggby. poate nu am dreptul sa judec ceea ce se intampla cu stadioanele si arenele pe care se disputa meciuri de fotbal, dar cred ca pot totusi sa imi spun parerea despre ce cred eu ca inseamna astea. Nu degeaba am numit ,,World Cup as a Toilet,, pentru ca un stadion se poate comporta ca un veceu public, in care iti faci treaba (mica sau mare) apoi pleci satisfacut sau nu, bucuros sau nu ca te-ai usurat. Ce sa mai vorbim de un o Cupa Mondiala, care ar reprezenta in aceasta peiorativa interpretare o toaleta globala in care se caca si se pisa, scuzati-mi expresia, mai multe natiuni laolalta, timp de o luna, aproape in fiecare zi. Ceea ce inseamna ca Africa de Sud nu este decat gazda care a permis constructia unei astfel de toalete, devenind astfel norocoasa (daca tinem cont ce ar simboliza treaba mare) detinatoare a recordului in materie de toalete. 
Poate ar fi trebuit sa se vorbeasca despre aceiasi toaleta mondiala si in cazul Germaniei 2006, Coreei de Sud si Japoniei in 2002 etc, intorcandu-ne in timp, insa parca in aceste cazuri post-doomiste, nu s-ar fi intamplat si astfel de actiuni care vizeaza terorismul, violenta, disputa rasiala si vandalismul, corelate cu o slaba organizare la nivelul protectiei civile... Africa de Sud, poate cea mai dezvoltata tara din Africa si poate cea mai democratica, a acceptat sa fie toaleta publica a lumii parca incercand sa musamalizeze inca nerezolvatele probleme rasiale ca o consecinta post-colonialista, ori dorind sa arate ca se poate organiza astfel de competitii si pe continentul negru. In joc sunt multi bani... si poate dupa ce tragi apa la toaleta se mai spata un sac de bacnote... cine stie... doar presupun ca mafia nu sta departe de aceste mizerii.
Alte doua motive pentru care as numi Africa de Sud o toaleta mondiala. Prima ar fi strict social-politica, iar a doua de natura fotbalistica. Nici nu incepuse campionatul, nici nu se desfasurase inca primul meci si violentele erau deja de ordinul zecilor, daca ne gandim doar la cele facute publice... cate altele s-ar mai fi intamplat nu se stie si poate nici nu se vor sti... fiecare are motive sa isi ascunda mizeria sub propriul pres... Nu am nimic rasial in minte, nu am nimic cu nimeni de culoare neagra si nici cu cei de culoare galbena, de asemenea nu am nimic impotriva mixturilor post-coloniale, insa atunci cand vine vorba de jafuri armate si atacuri militare in cantonamentele jucatorilor, in taberele jurnalistilor si in randul turistilor veniti sa isi faca si ei traba aici, apoi sa plece din nou acasa incantati ca au sustinut campania mondiala ,,Play Football Not Wor,, imi vine sa arat cu degetul organizatoarea si sa ma intreb ,,oare de ce au fost alesi africanii sa organizeze acest eveniment fotbalistic,, si sa constat ca totul pare sa fie un dictat international pe criterii rasial-politice. Fotbalul este astfel folosit pe post de scut anti-discurs. Priveam pe una din casetele cumparate cu meciurile de la Cupa Mondiala din SUA 94 si din Mexic 70, cand Romania a fost o prezenta frumoasa, casete pe care erau prezentate prefatarile meciurilor si cantonamentele intermeciuri. nici vorba de debandada sau de probleme organizatorice, iar meciurile erau cat se poate de amicale, corecte si purtatoare, parca natural, de fair play. Acum s-au disputat deja cinci meciuri si in nici unul nu a lipsit nervozitatea si micile scandaluri inter-jucatori adversi, parca toate echipele se cred favorite si vor neaparat sa castige... poate au si dreptate, am inteles ca iesirea din grupe este stimulata cu foarte multi bani... veniti, nu se stie de unde si prin ce mijloace... poate tot dupa ce s-a tras la una din toalete apa... sau cum se mai spune... SFOARA. 
Declaratiile oficialilor tarilor participante inaintea meciurilor ridica tensiunea non-fotbalistica, iar meciurile capata astfel o aura protectoare de disputa care seamana mai degraba a razboi. Pe stadioane Suporterii au voie cu bautura si sa scandeze ce vor, mai putin sa fie violenti si sa ridice probleme rasiale... dar cine stie ce se intampla printre sute de randuri de scaune ori printre zeci de mii de suporteri de toate natiile adunate la marea cacare a lumii. Meciul mai mult sportiv si corect de pe teren, se continua in tribuna cu al 12-lea jucator, ori poate dupa aceea si in afara stadioanelor. Stadioanele au devenit mijloace moderne univoce, care permit si incurajeaza violenta in mod organizat, locuri in care sunt adunati nebunii si fanaticii sustinatori ai fotbalului, sa scandeze sa urle, sa se manifeste in voie. Este vorba de locul in care se accepta violenta, ca o supapa a lumii, care si-a gasit metoda de a organiza mitinguri violente in mod voit, pentru a nu se ajunge la violenta in afara acestora. Cica, societatea avea nevoie de asa ceva... Hmmm! ma mira faptul acesta...
Dincolo de toate aceste toalete si etichete, se spune ca WC este un miting cultural... Se aduna suporteri ale celor 34 de natiuni prezente la spectacolul fotbalistic si sarbatoresc fotbalul mondial... In tribune vezi cele mai interesante manifestari de bucurie, cele mai diverse costumatii, cele mai interesante dansuri, iar in urma marcarii golurilor este interesant sa vezi modul in care se bucura marcatorii si tristetea celor care pierd... De asemenea, desi nimeni nu ar mai fi sigur ca este vorba de sentiment al patriotismului inaintea celui stimulat de remunerarea financiara sau de rasplata show-bizz-ului cu statutul de vedeta, nationalismul pare sa aduca un plus de culoare si de sentiment al apartenentei la o cultura pe care o reprezinti, odata ca suporter si a doua oara ca jucator de fotbal.
Amestecul cultural si diversitatea culturala pare sa defineasca acest WC, deoarece este parca pentru prima data, cel mult a doua oara cand la o competitie fotbalistica majora se pune problema pigmentului rasial al componentei echipelor... Germania pare sa fi deschis acest subiect al nationalizarii unor jucatori de culoare. Aceiasi problema, desi la ei este mai veche este si in cazul Angliei, Olandei si SUA, care au inceput deja sa se obisnuiasa cu ideea aceasta, fie ca o consecinta a faptului ca au fost imperii coloniale, fie din perspectiva unei foste colonii, devenite putere mondiala ulterior. Asadar este vorba despre un ,,mozaic cultural,, foarte interesant.

2 comentarii:

 • Catalin.Gulutanu says:
  15 iunie 2010, 00:17

  Radu, ai foto in Sibiu ?

 • Radu Vasile Chialda says:
  16 iunie 2010, 11:07

  scuze de intarzierea cu care iti raspund,nu sunt in romania pentru o perioada de timp si ajung foarte rar sa folosesc internetul, doar ocazional pentru a comunica acasa in romania, sau a mai posta ceva pe blog. sunt angajat intr-un program de cercetare in berlin si sunt destul de ocupat...
  nu am inteles exact ce doresti, poze din sibiu cu ce anume, ori despre ce anume?
  eu sunt intr-adevar din sibiu, mai exact din imprejurimile sibiului, dar viata mi-o traiesc prin universitati, pe la bucuresti si iasi, iar prin sibiu vin destul de des acasa la pariti sa-mi vad familia...
  am sa te rog, cu scuzele de rigoare, sa imi specifici mai clar ce doresti si daca am cu mare placere am sa te ajut... dar am sa te mai rog ceva, sa imi trimiti un mail, pt ca este mai usor de administrat mesajele si de comunicat... ok?
  imi pare bine sa stiu ca sineva a citit postul de mai sus si este interesat de ceva care ma priveste...
  ok... vielen Dank! cius!

Trimiteți un comentariu

nu te costa nimic sa adaugi un comentariu

News bog