01 martie, 2011

1 martie martisor

1 martie. Practic suntem la incepututl primaverii. O simpla privire pe fereastra si aceasta imagine despre primavara dispare in amintirea copilariei. Acum ar trebui sa vedem agonia iernii sub intruchiparea babelor, dar omatul ce inca mai acopera privelistea ne trezeste la realitate. Iarna este bine impietrita in orizontul nostru, iar meteorologii de serviciu o sustin si o profetesc inca, spre bucuria ei. 

Cu toate acestea martisorul de 1 martie are menirea sa trezeasca babele si mosii legendari, care isi propun sa puna iarna pe fuga. Acest rosu impletit cu alb simbolizeaza apocrif, in afara oricarei legende despre martisor, amestecul dintre sange si zapada, dintre viata asadar, si racoarea zapezii. Purtarea martisorului este un indemn la aceasta impletire, este o dovada a sustinerii miscarii impotriva dorintei despotice a iernii de a mai domni o luna. 

Va fac si eu un indemn... Daca nu purtati, macar daruiti un martisor celei ori celor apropiati.

Daca nu mai gasiti hornari ori potcoave, ghiocei ori gargarite, printre martisoarele postmoderne de la tarabe, poate observati niste simboluri, cel putin romanesti, legate cu fundite ros-albe. Daruiti-le si bucurati astfel sufletul celei, celui, ce le primeste.

Martisor cu bucurie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

nu te costa nimic sa adaugi un comentariu

News bog