26 februarie, 2012

Icoana Mirelei Moldor

Deşi ştiam de multă vreme de aptitudinile Mirelei, nu am îndraznit niciodată să scriu despre acest lucru. Poate o cunoaşteţi, poate nu. Mirela este, dincolo de ceea ce nu arată, o fiinţă sensibilă, iar în spatele paravanului de om dezomvolt se află o femeie deosebită, pe care, dacă o atingi, este posibil să se prabuşească. Numai în aceste esenţe se pot naşte talente deosebite. Fără sensibilitate şi fragilitate nu putem deveni decât simple ambalaje goale. Când ne referim la icoana Mirelei nu trebuie să admirăm rama, ci însăşi sentimentul degajat de contururile chipurilor sfinte.
Ce am spus până acum nu este o laudă admirativă, ci o constatare de fapt, deoarece multţi privitori se rezumă la a despărţii creatorul de creaţie, ceea ce conduce la o lipsă de onestitate estetică. Cum ar fi să-l izolăm pe Dumnezeu de lumea creată de El, eliminând posibilitatea credinţei într-un Dumnezeu participativ şi omniprezent? Aşa am făcut şi cu fraza celebră a filosofului Friedrich Nietzsche, scoţând din context doar expresia care îl aruncă în lumea ateilor: Dumnezeu a murit!
Ciprian Şoptică, un bun prieten, a publicat un volum de rugăciuni poetice unite sub expresia inversă a filosofului: Dumnezeu n-a murit! În icoana Mirelei Moldor Dumnezeu şi tot ceea ce ţine de expresia Sa în lumea creată de El, nu a murit. Mirela înfăţişează divinul ca fiind parte a acestei lumi, prezent, ca oglindă a ceea ce ar trebui să fie aceasta, ca un portal către lumea nevăzută.
Mirela transmite prin icoana sa o lume a purităţii şi inocenţei, însă nu în sensul uman al termenilor. Icoana sa are valenţe ale transcendenţei spirituale, iar acest fior prezent în fiecare spirit creştin, este determinat şi de stilul artistic practicat de autoare. Am văzut de câteva ori icoanele în stil avrigenesc din Muzeul Oraşului Avrig, iar Mirela sunt convins că le-a şi studiat, nu numai văzut, deoarece, în mişcarea pensulei pe sticla pe care o transformă în icoană se observă o mare influenţă a acestui stil. 
Conservarea acestui stil aduce Mirelei un plus de autenticitate şi originalitate. Recomand oricărui îndrăgostit de frumos şi oricărui creştin, cel puţin să privească munca autoarei de a ne aduce în casă oglinzi ale divinităţii, dacă nu, mai mult, să investească în travaliul ei artistic.


AICI
Picturile Mirelei Mordor

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

nu te costa nimic sa adaugi un comentariu

News bog