06 aprilie, 2012

Efect placebo – nocebo

Este incredibil cât de mult poate fi influenţat subconştientul nostru de forţa sugestiei ! Si intrucât mintea subconştientã este cea care controleazã corpul nostru şi intreaga viaţã , prin intermediul sugestiei putem avea parte de o mulţime de intâmplãri – unele plãcute, altele extrem de neplãcute.

Multã lume a auzit de efectul placebo. In cadrul unui experiment medical, ţi se dã un medicament despre care ţi se spune cã este foarte eficient – de pildã ca pansament gastric. Din 100 de voluntari pe care se testeazã medicamentul, aproximativ 50 constatã intr-adevãr cã au scãpat de durerea de stomac.Dar – surprizã ! Aşa-zisul medicament este de fapt o bobiţã de zahãr acoperitã de un inveliş albastru.El nu conţine nimic altceva decât zahãr. Si atunci, ce anume i-a vindecat pe cei 50 de voluntari ?

Forţa sugestiei. Li s-a spus cã se vor face bine, au fost convinşi cã se vor face bine şi s-au fãcut bine. In fapt, subconştientul lor a fost convins de eficienţa medicamentului şi a dat organismului comenzile necesare pentru a se face bine.Tot ceea ce mintea noastrã crede, poate realiza.

Mult mai puţini au auzit de efectul nocebo. In cadrul unui experiment similar, ţi se dã o pastilã despre care eşti avertizat cã iţi va face rãu – de pildã crampe stomacale.De data aceasta, numãrul celor ce se plâng de dureri la stomac este insã de 90 ! Evident era aceeaşi pastilã inofensivã de zahãr. Se constatã insã cã forţa sugestiei negative este mult mai mare decât a sugestiei pozitive.

Lucrul acesta trebuie sã ne dea de gândit. Suntem expuşi zilnic, orã de orã, unei adevãrate avalanşe de mesaje negative , in primul rând prin presã . Inundaţii, cutremure, avioane prãbuşite, crime, violuri, preţuri care cresc,bârfe rãutãcioase ale colegilor, accidente de maşinã etc etc.

Aceste mesaje cu puternicã valoare emoţionalã lucreazã fãrã sã ne dãm seama asupra subconştientului nostru.Iar rezultatul este cã ne merge prost fãrã sã ştim de ce.Suntem deprimaţi, ne pierdem increderea intr-o viaţã mai bunã, ne aşteptãm sã ni se intâmple ce e mai rãu. Si , de obicei, la ce te aştepţi, aşa se intãmplã. Dãm vina pe ursitã, pe guvern , pe socri , pe colegi , fãrã sã observãm cã , de fapt rãul este in noi. Cã l-am lãsat sã pãtrundã in mintea noastrã ori de câte ori a vrut, fãrã sã realizãm cã trãim in casã cu un duşman.

Gata ! Puneţi piciorul in prag ! Incepând de astãzi inchideţi uşile pentru aceşti musafri periculoşi.Evitaţi sã mai urmãriţi jurnalele cu ştiri negative.Schimbaţi postul pe altceva. In fond aveţi 25 -30 -40 de canale prin firma de cablu. Urmãriţi emisiunile educative şi cele care sã vã refacã starea optimistã.Muzicã, divertisment, Mr.Bean.

Evitaţi persoanele negative , cele care permanent se vaietã , criticã şi condamnã.Dacã aşa sunt colegii de serviciu sau, mai rãu, şeful dumneavoastrã, gândiţi-vã foarte serios sã vã cãutaţi un alt loc de muncã. Altfel , rãmânând alãturi de ei, riscaţi sã vã condamnaţi la o viaţã de eşec şi frustrare.

Asociaţi-vã cu persoane pozitive, optimiste, orientate spre succes.Dacã vreţi sã aveţi o viaţã de succes , trebuie sã staţi cãt mai mult in preajma unor oameni de succes. Invãţaţi de la ei , gândiţi ca ei , acţionaţi ca ei.

Folosiţi permanent forţa sugestiei pozitive citind cãrţi motivaţionale sau biografii ale oamenilor de succes, ascultând casete şi CD-uri motivaţionale, participând la cursuri şi seminarii despre succes, urmãrind emisiuni radio şi Tv cu oameni de succes.

Pe scurt , folosiţi la maximum forţa sugestiei pozitive şi reduceţi la minim forţa sugestiei negative.Preluaţi controlul tuturor elementelor de sugestie din preajma dumneavoastrã şi folosiţi-le pentru a vã atinge obiectivele.

Vã sugerez un mic exerciţiu pe care sã-l faceţi zilnic.
Timp de douã sãptãmâni
1) nu vã mai plângeţi de nimic, nici in sinea dumneavoastrã, nici faţã de alţii
2) nu mai urmãriţi jurnalele de ştiri la TV
3) nu ascultaţi vãicãrelile celor din preajmã, cereţi-le sã schimbe subiectul.


Dacã aveţi rãbdarea sã faceţi acest exerciţiu, veţi observa cã perspectiva asupra vieţii vi se va schimba.

7 comentarii:

 • iuliancalin says:
  8 aprilie 2012, 14:13

  salut
  pe asta cu placebo o stiam, insa pe aia cu nocebo nu am auzit de ea...oricum suna interesant

  si daca totusi chestia cu placebo e adevarata, defapt e demonstrata...atunci inseamna ca atunci cand luam un medicament contra durerilor de cap, ar trebuii sa ne gandim bine ca poate e doar o pastila alba cu gust amar care defapt nu are nici un efect, si asta inseamna ca aruncam bani degeaba
  dar oricum se pare ca are efect

  eu unu' sincer refuz de multe ori sa iau medicamente, ba chiar mi-am antrenat corpul anti infectii (in cazul taieturilor)
  sunt mecanic de meserie si lucrez in mizerie, si daca ma tai refuz interventie medicala sau acoperirea ranii

 • Radu Vasile Chialda says:
  8 aprilie 2012, 14:39

  Pe mine m-a socat nocebo... nici eu nu folosesc medicamente decat in cazuri extrem de grave... dar e in general, totul, legat de autosugestie...

 • Ana Maria says:
  14 aprilie 2012, 14:04

  Paste fericit!

 • Agentii imobiliare says:
  17 aprilie 2012, 11:30

  Acesta este motivul pentru care nu ma uit la televizor si in niciun caz la stiri.

 • Mihaela says:
  1 august 2012, 14:29

  Gandesti pozitiv si ai o viata minunata, esti negativist atunci atragi toate relele dupa tine, deci eu cred ca totul sta la nivelul mintii

 • Adela says:
  3 august 2012, 14:55

  Nu ai mai scris de ceva timp pe blogul tau, astept sa revii cu noutati

 • Radu Vasile Chialda says:
  9 octombrie 2012, 22:19

  Servus Adela, Imi cer iertare daca am dezamagi... Da, nu am mai scris pentru ca am foast intr-o lome mai putin tangibila cu lumea virtuala o vreme... Promit ca de saptamana aceasta voi reveni in forta, am ceva materiale pe care mi le-am promis de multa vreme ca le voi publica... Sper sa placa tuturor...

Trimiteți un comentariu

nu te costa nimic sa adaugi un comentariu

News bog